Door Quirijn Van Woerkom (Business manager)

Toen ik werd gevraagd om de taak van Business Manager van het Da Vinci Satellite team op me te nemen, had ik heel weinig kennis van wat dat zou inhouden. Mij werd verteld dat ik verantwoordelijk zou zijn voor het finance en public relations team, en dat ik veel zou leren over wat er komt kijken bij het lanceren van een satelliet; er komt tenslotte veel meer bij kijken dan alleen het ontwerpen van het ding! Ik zou in contact komen met veel partners in de industrie, ik zou naar netwerkevenementen gaan en misschien zou ik gaandeweg ook wel wat mensen in de industrie leren kennen. Wat ik echter niet had verwacht, is dat ik tijdens het proces van het lanceren van een satelliet op een bordspellenbeurs terecht zou komen.

Toch is dat precies waar ik mij vorige maand bevond. Zoals u wellicht weet, is een van de onderdelen van onze satelliet een set dobbelstenen, bedoeld om het abstracte en verre onderwerp van de ruimtevaart voor de jongere generatie benaderbaar, tastbaar en bereikbaar te maken: als je in de ruimte spelletjes kunt spelen, dan is het toch niet zo ver weg! Om deze set ruimtevaartdobbelstenen te ondersteunen, zijn we van plan een bordspel te maken waarin leerlingen de dobbelstenen kunnen gebruiken. Om partners te vinden die geïnteresseerd zijn om dit educatieve spel samen met deze payload verder uit te werken, ben ik samen met mijn collega’s Floor (de onderwijsmanager van ons team) en Aïcha (die in het basisschoolteam zit) op pad gegaan naar het Spellenspektakel in Utrecht.

 

Onze eerste halte: educatieve bordspellen, of “serious gaming”. Spellen hebben al lang een educatieve waarde, en dus heeft de industrie dat ook opgepikt: zozeer zelfs, dat er op de beurs een hele sectie was gewijd aan educatieve spellen en bedrijven. Hier spraken we met allerlei mensen die spellen ontwikkelen, ermee werken en er zelfs over schrijven, bedoeld om kinderen (en volwassenen!) op een boeiende manier te laten leren. Hier kwam ik erachter dat mijn vaardigheden op het gebied van hoofdrekenen niet zo goed zijn als ze zouden moeten zijn; gelukkig kwam ik er ook achter dat er heel veel manieren zijn om ze te oefenen terwijl je plezier hebt!

Nu konden we niet naar een bordspellenbeurs gaan en alles puur zakelijk houden. Net zoals leren leuk kan worden gemaakt door spelletjes te spelen, zo kon onze zakenreis ook leuk worden gemaakt! Dus gingen we zoveel mogelijk ruimte-gerelateerde spellen spelen als we konden vinden; per slot van rekening zijn we nog steeds een team dat een satelliet wilt maken. Na alles gespeeld te hebben dat ook maar een beetje met de ruimte te maken had, gingen we nog wat verder op onderzoek uit en vonden we zelfs een winkel die Star Wars figuurtjes verkocht! Jammer genoeg kon ik er, gezien hun prijsklasse, niet meer dan naar staren (tot ergernis van mijn metgezellen) en gingen we verder met het volgende item op onze lijst.

 

Aangezien wij ons eigen spel willen maken, is er geen betere plaats om te leren hoe dat moet dan de plaats waar andere spelmakers samenkomen. Dus gingen we naar de bordspelmakersgilde, waar heel wat creatieve zielen samenkomen om hun bordspelideeën voor te leggen aan potentiële spelers of aan bedrijven die bereid zijn hen te helpen hun ideeën te ontwikkelen en uit te brengen. Heb je je ooit afgevraagd waar je favoriete bordspellen zijn ontstaan? Dit is waar! Hier konden we verschillende unieke, nieuwe spellen uittesten, zoals Qbuss van Wouter-Job Jongeneel (hier rechts kan je zien hoe Aïcha en ik ons wagen aan een spelletje), een spel dat ik absoluut zou aanraden aan iedereen die van complexe, creatieve spellen houdt (hoewel het nog niet is uitgegeven: wees op de uitkijk voor wanneer dat wel het geval is!)

Al met al hebben we een geweldige dag gehad die bestond uit zowel veel productief praten en leren van mensen uit de industrie als veel plezier met het ontdekken en spelen van nieuwe bordspellen. Wie had kunnen denken dat we, terwijl we een satelliet proberen te lanceren, op de grootste bordspellenbeurs van de Benelux terecht zouden komen? Dat had ik zeker niet verwacht toen ik aanvankelijk besloot om bij het Da Vinci Satellite team te komen!

Tot ziens!

Quirijn