Onderwijs

Een satelliet de ruimte in sturen is leuk, maar het is nog leuker als deze satelliet ook een interessant doel heeft! De Da Vinci Satelliet is ontwikkeld zodat scholieren in het basis en voortgezet onderwijs de ruimte in het kloslokaal kunnen halen. Neem dit vooral letterlijk; met de Da Vinci Satelliet kunnen scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs de effecten van de ruimte ontdekken en onderzoeken via onderzoeksmachines/modules binnen de satelliet!

Voor het basis en het voortgezet onderwijs worden meerdere lespakketten en lesmethodes ontwikkeld. Iedereen moet toegang kunnen krijgen tot deze lessen vanaf het moment dat we de satelliet in een baan rond onze Aarde hebben!

Basis Onderwijs

Het basis onderwijs is de perfecte plek om een passie voor de ruimte te ontwikkelen! De ruimte is iets wat de verbeelding van kinderen enorm prikkelt; het is groots, mooi, ingewikkeld en abstract – hoe kunnen wij de ruimte zo toegankelijk mogelijk maken?

We hebben dit binnen de klas onderzocht, door aan kinderen op basisscholen te vragen: “Wat zou jij willen doen in de ruimte?”; hierop hoorden we vaak “Wij willen een spel spelen met de satelliet!”. Met dat antwoord in ons achterhoofd hebben we samen met de Leidse Instrumentenmakers School een module voor op de satelliet ontwikkeld waarmee kinderen kunnen dobbelen in de ruimte. De module bestaat uit vijf dobbelstenen (elk een andere kleur) zwevend in de ruimte in een koker. Deze kunnen met een speciale arm (in de ruimte!) geworpen worden. Bij elke worp zal er een foto gemaakt worden, met de Aarde op de achtergrond, en deze zal vanuit de ruimte het klaslokaal ingezonden worden!

Hiernaast een voorbeeld een foto van de dobbelstenen tijdens het testen op Aarde!

Voor deze module hebben we meerdere educatieve spelletjes ontwikkeld voor de kinderen! Deze kunnen de kinderen individueel of in de klas met vriendjes spelen.

We combineren de spelletjes met een echt avontuur waarin de kinderen stapsgewijs de wondere wereld van de ruimte zullen ontdekken – We beginnen bij de Aarde en zoomen vervolgens stapsgewijs uit naar het zonnestelsel. Deze module hebben we samen met en voor SpaceBuzz ontwikkeld en deze zal dan ook in het SpaceBuzz programma opgenomen worden!

Dit jaar wordt er ook een nieuwe lesmodule ontwikkeld: ‘De ruimte is dichterbij dan je denkt!’. Binnen deze module willen we inspelen op het onderzoekende en nieuwsgierige karakter van kinderen door de ruimte dichtbij huis te halen, letterlijk. We hebben als doel om objecten in de ruimte tastbaar en zichtbaar te maken voor kinderen – wist je dat eigenlijk alles uit sterrenstof bestaan, en dat je vanavond Jupiter uit je eigen achtertuin kan zien?

Voortgezet Onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs biedt ruimtevaart de perfecte optie om de kennis te verbreden op een uitdagende, creatieve en motiverende manier! Ruimtevaart is werkelijk in alles om ons heen terug te vinden: zo kan de satelliet in lessen over ethiek, geschiedenis, maatschappijleer maar natuurlijk ook wiskunde, informatica, scheikunde en natuurkunde opgenomen worden!

Op dit moment zijn we een informatica-lespakket voor de bovenbouw aan het finaliseren. Dit lespakket behandelt de baan om de aarde en ook de straling waarin de satelliet in haar baan onderhevig is. Om deze straling (letterlijk) te laten zien, gaan we op de satelliet een ‘bit-flip’ onderdeel meesturen. Scholieren kunnen een afbeelding naar de satelliet sturen; deze afbeelding vangt straling op vanuit de ruimte en zo zullen er kleine foutjes (bit-flips) ontstaan in de afbeelding. Deze bit-flips kan je goed op een afbeelding zien: hiernaast kan je een voorbeeld zien!

Dit jaar worden er masterclasses ontwikkelt die gegeven zullen worden aan bovenbouwscholieren. Hiermee willen we scholieren enthousiast maken voor ruimtevaart, hun technologie en de impact hiervan op onze maatschappij. Het doel is om een herbruikbaar lessenpakket te ontwikkelen dat ofwel zelfstandig gevolgd kan worden, ofwel als een 7-week durend programma waarin de student 1 keer per week naar de TU-Delft komt om een les te volgen. Deze lessen zullen voorlopige alleen in het Engels gegeven worden maar naar de toekomst toe kunnen hier Nederlandstalige alternatieven voor ontwikkeld worden.

Om een inspirerend en interessant lessenpakket te maken willen we graag weten wat scholieren graag zouden leren. We zouden graag scholen bezoeken en rechtstreeks met scholieren spreken om hun ideeën te horen, daarom zoeken we naar scholen die met ons willen samenwerken om dit mogelijk te maken. Hebben we je interesse en ben of ken jij iemand die hiervoor kan zorgen? Contacteer ons via [email protected].

Wil je meewerken? Heb je vragen of hele goede ideeën? Neem vooral contact op via dit formulier of met de onderwijs manager; Floor Bagchus!