Door Kim Regnery (Payload Team)

De laatste paar weken waren erg spannend voor het Payload Team, na meer dan anderhalf jaar werken aan de theorie en voornamelijk kijken naar 3D modellen op de computer, konden we eindelijk beginnen met de assemblage van onze eerste payload.

We zijn begonnen met de assemblage op de faculteit Lucht- en Ruimtevaart, waar we alle losse onderdelen van de Dice Payload hebben gemonteerd. De payload is ontwikkeld op de Leidse Instrumentmakers School (LiS) en veel van de onderdelen zijn gefabriceerd op de LiS faciliteiten. Tijdens het passen van de onderdelen of ‘eerste assemblage’, waren er een paar onderdelen die moesten worden aangepast zodat ze perfect zouden passen zodra ze geïntegreerd waren. Hiervoor gingen we terug naar de LiS waar de leraren ons hielpen en snel de onderdelen aanpasten waarvoor dat nodig was.

Hier hebben we ook de motoren voor de eerste keer getest. In onze Dice Payload hebben we in totaal 4 motoren om de dobbelstenen eerst vast te klemmen en dan te ‘gooien’ door ze vaart te geven. Deze motortjes zijn erg klein en op maat gemaakt (…en ook vrij duur) dus we moesten extra voorzichtig zijn tijdens het testen en de hele assemblage. Nadat we de draden op hun plaats hadden gesoldeerd, werkten ze allemaal en konden we testen of ze aan de juiste tandwielen vastzaten. Dit was een van de hoogtepunten; het echte mechanisme zien werken en zien hoe de ‘schuif’ naar voren beweegt om de dobbelstenen vast te klemmen.

We hebben dit alles getest door de motoren aan te sluiten op een externe voeding, maar voor de echte payload hebben we natuurlijk PCB’s (printed circuit boards, een van die groene elektronische dingen ;)) waar de motoren en LED’s aan vast zitten. Deze moesten eerst gesoldeerd worden. Lunar Zebro, een ander ruimtevaart enthousiast team in Delft, was zo vriendelijk om ons hun apparatuur te laten gebruiken. In hun werkplaats in het Science Center in Delft konden we de PCB’s solderen en het ‘brein’ van onze Dice Payload aansluiten; de Arduino.

Dit waren de laatste stukjes van de puzzel, toen alle onderdelen klaar waren en in ons bezit, kon de eindassemblage beginnen. Door de coronarestricties was het moeilijk om het assemblageproces op de TU Delft te plannen en een schone omgeving met alle gereedschappen te verkrijgen. Gelukkig stond het personeel van de LiS ons toe om in de een ruimte daar te werken en de payload daar te assembleren. Hier konden we gebruik maken van vrijwel alle gereedschappen die beschikbaar waren, zoals soldeerbouten, zuurkasten, voedingen en bovenal de ervaring van de docenten.

Op meerdere dagen bezochten we de LiS met twee van de teamleden om alle losse onderdelen en de geassembleerde payload uitgebreid te testen. Het mooiste moment was toen we de hele klemcyclus deden en we voor het eerst echt konden zien hoe de dobbelstenen eerst geklemd en daarna bewogen werden. Op aarde ziet dit er al heel cool uit, maar we zijn er zeker van dat dit zonder zwaartekracht nog spectaculairder zal zijn!

-Het Payload Team

Ragnhild, Jelle, Matthijs, Dan and Kim