Door Lina Hosking (Educatie Team)

Ongeveer een jaar geleden begon ik aan het avontuur dat het onderwijsteam van het Da Vinci Satelliet project is. Al snel werd ik lid van het net opgerichte Middelbare School Team, en onze taak was duidelijk: middelbare scholieren enthousiasmeren en inspireren voor de ruimtevaart. We begonnen met het maken van een opdracht voor het middelbare schoolvak Onderzoek & Ontwerpen en zagen hoe teams van middelbare scholieren oplossingen bedachten om bosbranden vanuit de ruimte te monitoren. En toen begon het echte werk. We besloten een module te maken voor het vak Informatica op de middelbare school, gericht op de bit flip payload aanwezig in de Da Vinci satelliet. In samenwerking met een panel van leerkrachten computerwetenschappen en met feedback van professoren zijn we nu bijna klaar om deze nieuw ontwikkelde module te gaan testen!

Toen we het jaar begonnen, zijn we bijna vanaf nul begonnen. Hoewel dit een uitdaging was, was het ook zeer de moeite waard. Wat begon met een (paar) brainstormsessie(s) en een concept, ontwikkelde zich tot iets echts dat daadwerkelijk in de klas gebruikt zal worden. Dit is ook iets wat we aan het team van volgend jaar willen meegeven. Hoewel er de module Informatica is die getest en verder ontwikkeld moet worden, zullen zij ook aan nieuwe, nog te bepalen projecten beginnen. De mogelijkheden zijn eindeloos, van het uitbreiden van de huidige module tot het opzetten van een nationale ruimtevaartdag.

Al met al is het deel uitmaken van het Middelbare School Team van het Da Vinci Satelliet project een unieke en lonende ervaring geweest. Ik ben ongelooflijk benieuwd naar wat de toekomst van het onderwijsteam zal brengen, en ik kijk uit naar de satellietlancering!

Hier zie je hoe Lina het concept van de earth repeat orbits uitlegt aan leraren informatica om dat mogelijk op te nemen in onze onderwijsmodules.