Door Quinten van Woerkom (Secretaris)

Bijna precies een jaar geleden kon ik met trots aankondigen dat ik deel uitmaakte van het kernteam van de ‘Da Vinci Satellite’ voor dit jaar. Eerlijk gezegd was dit vooruitzicht beangstigend: hoewel ik bijna iedereen kende met wie ik zou samenwerken, was ik totaal onbekend met de innerlijke werking van het project zelf. Om diezelfde reden was ik ook enthousiast: er was zoveel te leren! Ik herinner me nog mijn eerste kennismaking met het project. Er waren heel veel partners, heel veel teamleden, er was heel veel enthousiasme en misschien nog wel meer hindernissen om van dit project een succes te maken. Hoe zou ik dat allemaal kunnen aanpakken zonder er een puinhoop van te maken?

Om dit alles in goede banen te leiden, moest ik leren. Heel veel. Ik moest leren hoe ik een organisatie kon laten groeien van 30 naar 60 studenten. Hoe een team te verbinden dat elkaar niet persoonlijk kon ontmoeten. Hoe mensen de weg te wijzen als je die zelf niet kunt vinden. Hoe je partners ervan overtuigt dat het echt mogelijk is voor studenten om een satelliet te lanceren, hoe belachelijk het ook kan klinken. Gelukkig had ik een geweldig team achter me, om me te helpen en om me te onderwijzen. Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat het me gelukt is. Of tenminste, het team deed dat voor mij.

Ik sta versteld wat het ‘Da Vinci Satellite’ team in deze tijd heeft weten te bereiken. Het technische team begint nu met de eerste tests van onze satelliet. Er wordt gewerkt aan een duidelijke visie op de educatieve modules, die volgend jaar worden uitgewerkt. Waar ik misschien wel het meest trots op ben, is dat het project financieel gezonder is dan ooit. We hebben de steun van meer partners uit de industrie dan tot nog toe, van het FAST-fonds, en het allerbelangrijkste, van het publiek, in de vorm van de crowdfunding. Ik was zo overweldigd toen ik zag dat we ons crowdfundingdoel hadden bereikt, ik zal dat nooit vergeten. Het vertegenwoordigt het geloof van zo veel mensen dat we aan iets hebben gewerkt dat de moeite waard is.

Ons team heeft iets gecreëerd om trots op te zijn. We lanceren echt een satelliet, en we zullen ook echt de klaslokalen bereiken. Met deze gedachten in het achterhoofd laat ik het project met een gerust hart over aan een nieuw en getalenteerd team, aangezien ik me volgend jaar weer op mijn studie zal moeten concentreren. Ik ben vooral benieuwd naar de vorderingen die zij zeker zullen maken met de educatieve kant van het project, nu we de middelen hebben om ons daarop te concentreren. Volgend jaar zullen we meer dan ooit het onderwijs op een nog hoger niveau brengen!