By Mels Wittenberg (Finance Team)

Zoals al eerder uitgelegd, is het financiële team ook verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte draagraket voor onze CubeSat. Gedurende het jaar hebben we geleerd dat dit proces zeer complex is. De ruimtevaartindustrie, of misschien gewoon de lanceerders zelf, hebben een moeilijke structuur opgezet over hoe je een plek op een raket kunt reserveren. Bovendien is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, waardoor het reserveren van een plaats duur is.

Het eerste dat jullie allemaal moeten weten is dat er twee verschillende partijen betrokken zijn bij het reserveren van een plek. Er is een makelaar en een aanbieder. De eigenaars van een satelliet moeten contact hebben met een makelaar, die op zijn beurt een plek reserveert bij een provider. Men zou kunnen zeggen dat de makelaar de “tussenpersoon” is, en dat de provider de raket is. Wij hebben na een paar pogingen geleerd dat het onmogelijk is om rechtstreeks naar een provider te gaan. Zoals je misschien al kunt raden, kan dit het proces bemoeilijken. Providers kunnen verschillende makelaars hebben en alle makelaars rekenen verschillende prijzen. Daarnaast is onze CubeSat ontworpen voor specifieke eisen die per provider kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te weten welke provider onze CubeSat gaat lanceren. Anders heeft de technische afdeling extra werk te doen!

Een ander aspect dat meespeelt is de planning van de lancering. De Da Vinci Satelliet bestaat uit 2 eenheden en is logischerwijs niet de primaire payload van de lancering. De draagraket heeft invloed op de kenmerken van de missie. De plaatsing en in welke volgorde de payload wordt uitgeworpen is gebaseerd op het moment dat de gewenste baan wordt bereikt. Bovendien is het, zoals we allemaal weten, altijd afhankelijk van het weer, en alles kan op het laatste moment nog worden verschoven!

Op dit moment zijn we er nog niet 100% zeker van wie onze makelaar of provider zal zijn. We zijn tegen een aantal problemen aangelopen, die nu opgelost worden. Hopelijk kunnen we snel met goed nieuws komen en deze ongelooflijke mijlpaal vieren!

-Het Finance Team

Floor, Japer, Leanne, Mathijs, Max, Mels, Nina, Sander & Sybren